dimecres, 12 de setembre del 2018

Qui es Constituents per la Ruptura ?
Constituents per la Ruptura és una associació de caràcter polític nascuda l'any 2015 com a una corrent interna de Procés Constituent (PrC) amb el nom de “Constituents per la independència
rupturista i el canvi social”. L'origen es troba en les persones que van defensar dues esmenes al document oficial de l'Assemblea General Ordinària (AGO) del PrC (14/03/2015) que feien una crida a considerar plebiscitàries les eleccions a la Generalitat de Catalunya del 27S del mateix any. La derrota de les esmenes els hi va impulsar a constituir-se en corrent d'opinió i preparar una proposta presentada el 14 de juny de 2015 a l'Assemblea General Extraordinària (AGE) de Procés Constituent. A la proposta, aquesta corrent apel·lava a participar de la candidatura unitària, clarament independentista, que promovia la CUP i l'Espai per la Ruptura (anticapitalistes i independentistes diversos) de cara al 27S.
S'estructura a partir de cercles, per tot el territori, dels que actualment n'hi han 11.


La negativa de la majoria del plenari de l'AGE, encapçalada per la Teresa Forcades i l'Arcadi Oliveres, a participar d'una candidatura que excloïa a formacions federalistes com IC-Verds, va impulsar a la corrent "Constituents" a sumar-se, dins del paraigües de la Crida Constituent, a la candidatura CUP-Crida Constituent (CUP-CC) i ja adoptant el nom definitiu de Constituents per la Ruptura. Molts federalistes de PrC van optar per la seva banda a sumar-se a títol individual a la candidatura reformista i federalista de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP). El resultat de les eleccions va atorgar 10 escons a la candidatura CUP-CC, un èxit que superava amb escreix els 3 diputats de l'anterior legislatura i permetia formar grup parlamentari propi. CxR es va incorporar amb veu i vot (1 vot igual que la resta de grups de la Crida Constituent) al Grup d'Acció Parlamentària (GAP) que havia d'ocupar-se de debatre i votar els posicionaments oficials de la CUP-CC al Parlament de Catalunya.
Durant tot aquest període, Constituents per la Ruptura ha marcat perfil propi dins de la candidatura apostant per la unitat de totes les forces independentistes al voltant de dos eixos: el canvi social a través d'un procés constituent popular i l'exercici de la sobirania a través d'un referèndum d'autodeterminació (pactat o unilateral). Algunes d'aquestes posicions han quedat reflectides a la premsa del país:
2015 Assemblea General Extraordinària de Procés Constituent: CxR crida a participar a les eleccions del 27S a la candidatura al voltant de la CUP.
2015 Eleccions a les Corts Espanyoles: CxR crida al vot útil representat en la candidatura d'ERC per les Eleccions Generals del 20 de desembre un cop la CUP-CC rebutja presentar-s'hi.
2016 Investidura d'Artur Mas: que la CUP-CC havia de votar en reunió del GAP el 2 de gener.
2016 Al voltant de la moció de confiança de Carles Puigdemont.
2017 Comunicat del 5 de novembre sobre el full de ruta post-declaració d'independència.
2017 Eleccions 21D: CxR apel·la a presentar-se a les eleccions del 21 de desembre a pesar de considerar que estan convocades "en frau de llei" i per tant són il·legals i il·legítimes amb l'objectiu de validar l'1-O.
2018 Votació sobre la investidura de Jordi Turull a President de la Generalitat: CxR aposta per un SÍ que incorpori negociacions per a la implementació de la República i el procés constituent popular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada