dissabte, 9 de març del 2019

LES QUATRE POTES DE LA REPÚBLICA, un text de Josep Lluís Martínez




La república no és només un Estat sense monarquia. Qui diu que no volem 'fer una Espanya en petit', hi té tota la raó. Una república, en la seva versió més moderna, inclús per sobre de la demòcrata Suïssa, és quelcom més profund. Una República, com la que podem fer, només es pot fonamentar en les persones, els interessos majoritàris i el respecte pels minoritàris, amb l'enfoc del bé comú. Ha se ser socialment avançada, igualitària en termes de gènere, sostenible en tots el sentits de la paraula i, sobre tot, democràtica en la seva governança, a tots els nivells. I laica, no caldria dir-ho.

Quatre potes són les necessàries per tal que una taula esdevingui segura. Quatre potes necessita la República per tirar endavant. Quatre potes que ja hi són, ja les tenim. Són quatre potes conformades per la gent, i on el poble s'organitza per assolir la independència. Cadascuna d'elles tenen un paper important, i totes són republicanes de mena en tant en quant són expressions d'un nou sistema, el republicà, que canviarà tant la governança com el sistema de participació política i de pressa de decissions.

I perquè una taula perduri en el temps, hem de procurar de fer-li un bon manteniment per tal d'evitar que els corcs la desfacin. Li pertany al poble, subjecte actiu de la iniciativa republicana des del començament del procés, acabar la feina, de la mà dels seus aliats més compromessos. Com ja va passar en les revolucions burgessa i proletària, els elements més lúcids del sistema anterior es passen al cantó revolucionàri. En aquest sentit, donem la benvinguda als militants i dirigents dels partits del sistema al nou estat de coses. Alguns dels quals són peça clau en els esdeveniments actuals, i són aliats importants del poble republicà, tot ajudant i creant eines fonamentals per l'establiment del nou règim republicà, radicalment democràtic i inclussiu que estem creant a Catalunya.

A l'igual que a una taula, cadascuna de les potes republicanes és important, cap d'elles n'és la primera, cap d'elles n'és la darrera. La taula i els seus comensals participen dels guanys aportats per cadascuna d'elles. Totes quatre són eines d'unitat republicana des de la base. Les descriuré per ordre alfabètic doncs.


CONSELL DE LA REPÚBLICA https://consell.republicat.cat

La primera pota, el Consell de la República, és l'eina de governança democràtica del futur Estat, des d'ara. És l'eina fonamental, ja que amb ella construïm república de manera directa, des de cada llar, des de cada poble o barri de qualsevol ciutat, des de qualsevol indret del món. De fet és la República en xarxa, en la seva versió electrònica, que ha aprés de l'experiència organitzativa de la República d'Estònia, així com de la seva e-Residency, així com de de via eslovena, que no va ser violenta malgrat els seus detractors. Qui va ser violent va ser el govern de Belgrad que els va atacar.. i va perdre. En el nostre cas, donada la situació geopolítica i econòmica del nostre entron, costa pensar que es produiran episodis violents, més enllà dels que ja hem patit.

Entitat de dret privat sense cap finançament públic, el Consell de la República neix fruït de l'acord d'investidura del 8 de març de 2018, i es va constituir per l'espai lliure de Brussel·les sota jurisdicció belga Va ser presentat en un acte solemne al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat el proppassat 30 d'octubre. Es va posar en marxa en presència d'un miler de persones que es van desplaçar a Brussel·les unes cinc setmanes desprès, el 8 de desembre. Aquesta iniciativa s'ha vist enderrerida per l'empressonament temporal a Alemanya del MHP Puigdemont.

Independent dels partits polítics, i sorgit del mandat de l’1 d’octubre, el Consell impulsa estratègies per a fer-lo efectiu. Presidit inicialment pel MHP Carles Puigdemont, actúa en àmbits com la internacionalització, el procés constituent, generació de noves fórmules de mobilització, recerca i desenvolupament d’eines socials i polítiques innovadores, i la difusió de la cultura i la realitat catalanes. Vol assentar les bases del futur Estat, amb un model democràtic real, directe, per a construir la república des de baix, tant a nivell local com nacional.

Nosaltres, el poble, decidim què té que ser el Consell, com ha de funcionar, quines han de ser les seves actuacions. Nosaltres, el poble, volem la independència per l'alliberament nacional que permeti una societat més justa i desenvolupada on el món pugui enmirallar-se.

Com a resum, es pot afirmar rotundament que amb aquesta pota s'està construint la República que volem, participada de manera directa per tota persona registrada. Les eines que desenvolupa són la base necessària per a tot el que vindrà en un futur immediat.

Tasques del Consell: internacionalització, república digital (estarem interconnectats), defensa jurídica internacional, procés constituent, defensa de la cultura i difussió de la realitat catalana.

Recentment s'ha endegat una campanya d'empadronament al registre ciutadà, que permetrà a les persones inscrites de participar i votar en els diferents àmbits i espais territorials. Les dades recollides són custodiades a una empresa de seguretat del Silicon Walley. Hastag #registreciutadà per a més informació. Qui no pugui pagar els 10 euros pots ser subvencionat per certes empreses compromeses que n'hi aporten diners.

Disposarem aviat d'una APP mitjançant la qual ens identificarem de manera biomètrica per major seguretat. Això val diners, i per aquest motiu que hem de pagar els 10 euros.

El Consell de la República és el pal de paller on ens hem de trobar, on fem república, on prenem decissions entre totes les persones interessades en cada tema concret, perquè és la República moderna, participativa i de democràcia directa que la immensa majoria volem.

El Consell és la República, si més no virtual de moment, des d'on es podran tirar endavant tot tipus d'iniciatives participades i decidides pel poble empadronat. Les tecnologies actuals així ho permeten i no podem fer res més que aprofitar-nos d'elles.

Com tothom pot comprendre, el cens és el fonament cabdal d'una república, motiu pel qual tota persona republicana hauria d'empadronar-se al Registre ciutadà del Consell.


CRIDA NACIONAL PER LA REPÚBLICA https://cridanacional.cat

Eina unitària republicana d'acció i participació polítiques, recentment s'ha constituït com a partit, i té com a missió la d'assolir la república catalana de dones i homes lliures. Permet la doble afiliació, té vocació unitària. Basada en la radicalitat democràtica, vol aplegar en el seu sí a qui vulgui participar políticament en aquest temps de transició per aquests cinc punts

  • Desplegar una estratègia destinada a convertir Catalunya en una república lliure i independent.
  • Constituir un moviment que esdevingui en instrument polític que aplegui aquelles persones que vulguin proclamar la República Catalana mitjançant mètodes exclusivament pacífics i democràtics.
  • Vertebrar aquest instrument polític des de la pluralitat ideològica i els valors de la llibertat, el benestar, la prosperitat, l’equitat, la justícia, la solidaritat, la sostenibilitat, la igualtat, la cultura, l’educació, el coneixement, la transparència, la participació i el compromís cívic.
  • Propiciar els grans acords de país a nivell nacional i local, tant de tipus sectorial com electoral, per apoderar la ciutadania de Catalunya.
  • Adquirir el compromís de dissoldre’s un cop assolit l’objectiu d’instauració de la República Catalana.

El seu Congrés Constituent n'ha tingut lloc a Barcelona el proppassat 26 de gener, on ha agafat la forma de moviment polític que vol aplegar, o forçar amb la seva presència, la unitat republicana.


PRIMÀRIES PER LA REPÚBLICA http://www.primariesrepublica.cat

Les Primàries són la resposta del poble republicà davant el sectarisme de les forces polítiques independentistes. És una operació que, tot i que no tindrà lloc més que en una part dels municipis del Principat, plantarà cara, com a mínim en les grans localitats, als interessos partidistes que no entenen, no volen o no poden entendre, les aspiracions unitàries de la gran massa independentista, ben probablement per les seves dinàmiques internes i interessos dins del sistema actual. Primàries per la República és l'expressió electoral del poble republicà de cara a la propera confrontació de les municipals, i són una base d'entrenament de cara a les futures conteses electorals de la futura república, amb llistes obertes i primàries.

Basades en la inscripció voluntària com a persona electora o candidata, les llistes es conformen per votació interna de les persones inscrites.

Encara s'estàn constituïnt les darreres coordinadores locals per tal d'impulsar-les, les primàries.


ENTITATS CIVILS REPUBLICANES

La quarta pota, l'única que no és nova, la conformen les entitats i organitzacions motor i pedrera de les mobilitzacions de desobediència civil no-violenta que ens han acompanyat els darrers anys, són l'ANC, els CDRs, sindicats sobiranistes i independentistes, associacions i entitats de tot tipus, etc. La seva persistència i consistència són un actiu importantíssim per assolir el control del territori i la llibertat.


Josep Lluís Martínez

Promotor de les Assemblees Ciutadanes Constituents a Catalunya, sorgides arran del 15M. Actualment a l'organització política Constituents per la Ruptura (CxR)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada