dissabte, 22 de desembre del 2018

SOBRE L'ACTE DE PRESENTACIÓ DEL CONSELL PER LA REPÚBLICADia: dissabte, 8/12/2018      
Hora: 12 1/2 hores
Lloc: Teatre Nacional Flamenc de Brussel·les
Representants CxR: Mar Manzaneque i Josep Lluís Martínez (ambdós del cercle MaresmeBesòs)


L'acte de Brussel·les tenia com a objectiu la presentació de l'estructura del Consell de la República, que de portes enfora és Consell per la República ja que hi participa una part del Govern 'efectiu'.
El format s'ha dividit en dos actes iguals, ja que el teatre no va poder abastar la gent que hi havia. Nosaltres vam poder entrar a la primera de les sessions, en segona fila.
El Consell, fundació privada belga presidida per Carles Puigdemont, s'estructura de la següent manera. El President anomena els membres del primer Consell, que tindrà una vigència fins les primeres eleccions internes (veure més endavant).
Actuarà en àmbits com la internacionalització, el procés constituent, la generació de noves fórmules de mobilització democràtica, la recerca i el desenvolupament d’eines socials i polítiques innovadores o la difusió de la cultura i la realitat social catalanes.
Hi eren presents els exiliats a Bèlgica i la d'Escòcia, cap de Suïssa. També hi eren els representants de l'ANC, Elisenda Paluzzie, i d'Òmnium, Marcel Mauri, així com de la AMI, Josep Maria Cervera, i molts alcaldes i diputats, tots ells de la AECAT. No s'ha fet esment de les entitats que n'hi donem suport, ni de les grans ni de les petites. Els actuals màxims representants del PdeCAT i d'ERC també hi eren.
Els discursos de presentació van estar a càrrec de Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig, Quim Torra, que ha mostrat la via eslovena, i Carles Puigdemont Crits d'unitat. També ha actuat en Lluís Llach, 'Venim del nord, venim del sud', i el raper Valtònyc.

A part del discurs de cloenda d'en Carles Puigdemont, s'ha de destacar tres enfocaments principals:
 • –  Internacionalització
 • –  Procés constituent
 • –  Utilització d'una APP per la participació (molt aviat)
  El Consell s'estructura en cinc grans àmbits, amb els seus respectius responsables i consells assesors i recursos per poder executar-se. Els responsables dels àmbits es sotmetran al control de l'assemblea de representants.
  ÀMBIT POLÍTIC
 • -  Contingut legislatiu republicà
 • -  Ciutadania republicana
 • -  Estructures republicanes
  ÀMBIT INTERNACIONAL
 • –  Estratègia pel reconeixement de la república
 • –  Acció diplomàtica
 • –  Mobilització conciutadana
  ÀMBIT JURÍDIC
 • –  Defensa dels drets civils i polítics
 • –  Defensa del dret d'autodeterminació de Catalunya
  ÀMBIT CULTURAL I DIFUSIÓ
 • –  Activitats a l'entorn de la llengua i la cultura catalanes
 • –  Difusió, comunicació i acció editorial
  ÀMBIT D'ESTUDIS I CONEIXEMENT
 • –  Anàlisi i coneixement
 • –  Centres de recerca 
ÒRGANS
Recollits a l’Acord d’Investidura de 8 de març de 2018, que va incloure la Presidència inicial per en Carles Puigdemont:
Assemblea de Representants
És un espai de representació política i social compromès a avançar cap a la República catalana. Serà convocada per la Presidència del Consell com a mínim dues vegades l’any.
Les seves funcions són:
- Promoure les actuacions necessàries per a l’establiment de la República catalana.

– Impulsar la internacionalització de la causa de la independència i de la protecció dels drets fonamentals de Catalunya.
– Fomentar el debat sobre el nou model de país i desenvolupar la metodologia del procés constituent.
– Elegir la Presidència del Consell.
– Fer seguiment de l’activitat del Consell i de la Presidència, impulsar-la i establir-ne fórmules de transparència i control.
- Altres funcions que acordi per majoria.
El Consell
Anomenat pel President en funció de la composició de l'Assemblea Les seves funcions són:
– Assessorar la Presidència.
– Fomentar accions per avançar cap a la República.

– Impulsar debats constituents i facilitar les eines necessàries per al seu desenvolupament.
– Donar comptes d’activitat semestralment a l’Assemblea.
- Altres funcions que li encarregui l’Assemblea. La Presidència en nomenarà els membres d’acord amb la composició de l’Assemblea
Com a parèntesi, s'ha de destacar la inclusió d'en Quim Torra i alguns Consellers del seu govern, d'en Pere Aragonés, amb cara de pomes agres, i l'absència d'en Marcel Mauri

(OC), tot i que era present a l'acte en primera fila. Elisenda Paluzzie (ANC) si que va acceptar de ser inclosa al Consell
La Presidència
Les seves funcions són:
– Presidir el Consell i nomenar-ne els membres.
– Realitzar la representació exterior del Consell.
– Internacionalitzar la protecció dels drets civils i polítics a Catalunya.
– Impulsar les polítiques, estratègies i els consensos necessaris per assolir la República.
- Relacionar-se de manera efectiva amb les institucions polítiques, econòmiques, socials i cíviques de Catalunya.
CALENDARI ELECTORAL
Les primeres eleccions internes tindran lloc entre els propers sis i dotze mesos o abans, si s'assoleixen el milió de persones registrades, que és l'objectiu.
Podran tenir dret a participar totes les persones inscrites, el que comporta l'adhesió, identificació i pagament de 10 euros.

CONTACTES FRUIT DEL VIATGE
S'han establert canals de comunicació entre el Consell i CxR relatius al procés constituent, els quals ens podrien permetre ser part activa. 
Caldrà explorar també la possibilitat  de que CxR s'afegeixi al Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, quan aquest es crei.

CONCLUSIONS FRUIT DEL VIATGE
Pensem que ha estat un encert participar des del primer moment en el Consell per la República, que pot ser una bona eina per coordinar les accions interiors i exteriors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada